Cand ingerii exista

marți, 14 februarie 2012

Leonardo Da Vinci - "Bunavestire"

- Ingerii, acele duhuri inaripate cu puteri supranaturale, acei mesageri ai Domnului, sunt, de cele mai multe ori, priviti de "oamenii mari", ca fiind doar fiinte ce populeaza imaginatia copiilor. In realitate, obositi de rutina cotidianului, adultii imbatranesc putin cate putin si uita sa mai priveasca senin catre miracolele care nu inceteaza sa li se arate. Trec pe langa ele nepasatori, ingandurati, nefericiti... Dar uneori, poate in ajunul sarbatorilor de iarna, cand timpul profan lasa loc celui sacru, peste zbuciumul zilnic se asterne linistea. Si atunci, ceva chiar se intampla. Atunci, "oamenii mari" incep sa creada in miracole -
Tara ingerilor

Peninsula Crimeea, din sudul Ucrainei, supranumita de imparateasa Ecaterina cea Mare "perla cea mai de seama a coroanei imperiale ruse", este un loc ce pare a fi primit binecuvantarea Cerului. Peisajul este de-a dreptul spectaculos, cu tarmuri scaldate de Marea Neagra si de Marea Azov, cu plaje largi si nisip incredibil de fin. Iar cu cat inaintezi spre centrul peninsulei, cu atat relieful devine mai inalt, mai stancos si mai arid. Aici, in muntii Crimeei, ale caror piscuri par a se pravali in mare, printre canioanele cu pereti abrupti, din care cascadele curg vijelios, se spune ca este "tara ingerilor". Poate pentru ca de pe crestele versantilor ai senzatia ca, ridicand mana, poti mangaia cu degetele norii ce plutesc lin deasupra crestetului. Sau poate pentru ca pe aceste locuri, candva pagane, a pasit Sfantul Apostol Andrei, sfintind pentru intaia data meleagurile scitice de pe tarmul Marii Negre, prin lucrarea sa de increstinare.

Locuitorii zonei povestesc ca, in preajma manastirii Inkerman, au vazut de multe ori ingeri ce se ridicau catre inaltul cerului. Norii transparenti, al caror contur semana perfect cu un corp uman inaripat, pluteau in vazduh, deasupra chiliilor sapate in piatra, parca ocrotindu-i pe calugarii retrasi in aceste locuri stancoase si neprimitoare.

Se spune ca aici, pe inaltimile muntelui, ar fi rasarit ca din pamant o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul in brate, luminata de o candela, raspandind imprejur o stralucire mirifica. Un pastor ce-si mana caprele la vale, catre pasune, a gasit-o si, tulburat de chipurile uluitor de frumoase ce-l priveau cu dragoste din tablou, a luat-o si a dus-o in coliba lui saracacioasa. Afland despre icoana cea vesnic luminata, boierul din asezarea de la poalele muntelui i-a cerut pastorului sa i-o aduca pe data, drept plocon. Ciobanului nu-i prea venea sa se desparta de minunea pe care o descoperise, dar teama de pedeapsa era mult prea mare. Insa numai dupa cateva zile, icoana a disparut din conacul boierului si a fost gasita din nou, in locul unde aparuse pentru intaia oara, pe stanci. Atunci, oamenii au inteles ca numai ingerii ar fi putut sa o poarte pe aripile lor, catre cer, pana pe creasta muntelui. S-au gandit ca asta este voia lui Dumnezeu, au zidit mai jos, in peretele muntelui, o capela micuta si au asezat icoana in altar. Acolo sta si astazi, vegheata de aripile protectoare ale ingerilor ce plutesc in vazduh deasupra muntilor Crimeei.
Calauza launtrica

Inca din timpuri biblice, oameni din toate colturile lumii, apartinand diferitelor religii si culte, au vorbit despre experientele lor legate de ingeri.

Fie ca vorbim despre budism, islamism, iudaism sau crestinism, ingerii sunt considerati fiinte spirituale ale Creatorului, menite sa faca legatura intre Cer si Pamant. In dialogurile lui Platon, filosoful antic face adesea referire la existenta unor fiinte care intermediaza o asemenea comunicare. Conceptul de "daimon" a fost folosit pentru prima data de Socrate si reprezenta vocea sa interioara care il calauzea, ii oferea solutii si raspunsuri. "Obisnuitul glas profetic al daimonului l-am auzit adesea in cursul intregii mele vieti; el mi se impotriveste ori de cate ori am de gand sa savarsesc ceva nedrept, chiar si in privinte neinsemnate..." Mai tarziu, Platon a definit "daimonul" ca fiind un fel de mesager, veriga ce face legatura intre Zei si muritori.

In crestinism, prin taina botezului, cand omul renaste din apa si din Duh la viata adevarata in Hristos, fiecare credincios primeste de la Dumnezeu un inger pazitor, care sa-l ocroteasca si sa-l indrume. Acest spirit bun il insoteste pe om pretutindeni, pazindu-l si ajutandu-l pe parcursul intregii sale vieti. Povetele si avertizarile sale se manifesta in diverse forme, printr-o voce launtrica, ca cea a lui Socrate, prin vise sau semne menite sa previna omul despre napastele care se pot abate asupra lui. Dovada stau miile de marturii ale celor care povestesc ca, in anumite momente, din strafundul sufletului au auzit o voce care-i avertiza sau ii indruma. Igor Golidberg, un moscovit, povesteste cum semnele transmise de ingerul sau i-au schimbat destinul. El s-a numarat printre cei care au scapat cu viata din tragicul accident aviatic petrecut in vara acestui an. Urmandu-si instinctul sau poate ascultand de vocea calauzitoare a ingerului, nu s-a urcat in avionul ce urma sa se prabuseasca. "Aveam bilet pentru avionul Moscova-Petrozavodsk. Cu o zi inainte de calatorie, mi-a rasarit brusc in minte ideea ca nu trebuie sa plec. Simteam fizic ca ceva rau se va intampla. Parca o voce imi soptea ca nu trebuie sa ma urc in avion. Sotia insa m-a linistit, spunandu-mi ca sunt doar emotii trecatoare si ca totul va fi bine. Am adormit destul de tarziu si am visat o furtuna teribila, cu vant cumplit, care m-a tarat si m-a ridicat de la pamant in cer. Apoi, deodata, am inceput sa cad. M-am sculat transpirat si ingrozitor de speriat. Mi-am trezit sotia si i-am spus categoric: nu plecam nicaieri! Dupa doua zile, am auzit la televizor vestea cumplitei tragedii: aeronava Tu-134, apartinand companiei RusAir, s-a prabusit in noaptea de luni spre marti, in conditii de ceata densa si vizibilitate redusa. 44 din cele 52 de persoane aflate la bordul navei si-au pierdut viata."
Supravietuiri miraculoase

Cei care cred in puterea lui Dumnezeu ar numi o asemenea intamplare - miracol. Materialistii, cei care se indoiesc de existenta unei forte atotputernice, au incercat intotdeauna sa gaseasca o explicatie logica pentru aceste fenomene.

Astfel, in 1958, sociologul american James Staunton, dupa ce a analizat peste doua sute de cazuri de deraieri de trenuri, care avusesera loc in ultimii 30 de ani, a ajuns la o concluzie tulburatoare. Trenurile al caror traseu se incheiase tragic erau incarcate doar cu 61% din capacitatea lor maxima. In timp ce trenurile care ajunsesera cu bine la destinatie erau mult mai aglomerate, ajungand la cel putin 76% din capacitatea totala. Rezultatele studiului l-au determinat pe Staunton sa sustina ca misterioasa diferenta de 15 procente poate fi explicata doar prin existenta ingerilor, care ii feresc pe oameni de nenorociri.
Sociologul a supus studiului si persoanele care, prin voia destinului, au scapat din dezastre naturale, din catastrofe sau situatii extreme. S-a dovedit ca 85% dintre supravietuitori sunt incredintati ca au fost salvati de catre ingerul lor pazitor. Este de remarcat ca acesti oameni detin asemenea convingeri de nestramutat, indiferent de apartenenta lor religioasa.

Si renumitul scriitor american Stephen King, despre care se stie ca a fost dintotdeauna preocupat de fenomenele paranormale, a investigat cazurile supravietuitorilor accidentelor aviatice. Luand ca exemplu accidentul aviatic care a avut loc pe ruta Denver-Boston, el a constatat ca de la bordul "avionului fatal" lipseau 16 pasageri. Interesandu-se de ce acestia nu se aflau in avion, King a descoperit ca 13 calatori predasera biletele chiar inainte de cursa, fara nici o explicatie, iar ceilalti trei pur si simplu intarziasera. Si asta, in conditiile in care, in general, intr-o cursa aviatica, se intampla foarte rar ca oamenii sa soseasca mai tarziu sau sa se razgandeasca in ultimul moment. In urma studiului sau, Stephen King a prezentat urmatoarea ipoteza: "Uneori, in subconstientul oamenilor se trezeste un sistem de alarma. Stramosii nostri aveau acest sistem de avertizare a pericolului bine pus la punct, astfel ca, spre exemplu, ei cadeau foarte rar prada animalelor periculoase. Cu timpul, omul a fost supus tot mai rar la asemenea pericole, iar aceasta capacitate s-a estompat si a devenit aproape inexistenta. Totusi, o frantura a sistemului s-a conservat si uneori se manifesta sub forma intuitiei".

Matematicianul rus Valeri Isakov a fost si el preocupat de asemenea evenimente tragice din care, ca prin minune, unii oameni au scapat cu viata. El a continuat munca de cercetare a sociologului american, iar datele culese vorbesc de la sine. In ultimii 20 de ani, avioanele care s-au prabusit aveau la bord, in medie, cu 18% mai putini pasageri decat cele a caror cursa s-a finalizat cu succes. Conform afirmatiilor savantului, aceasta diferenta nu poate fi o simpla coincidenta, iar singura explicatie ar fi interventia unei forte divine, atotputernice.
Inger, ingerasul meu

Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Texas, Statele Unite, oamenii profund religiosi au mai multe sanse de supravietuire in situatii critice. Exemplul adus de savanti in sprijinul acestei ipoteze a fost povestea lui Stan Richardson, care, in mod uluitor, a scapat nu o data, ci de doua ori,din exploziile de la World Trade Center, din New York.

In anul 1993 o masina plina cu explozibil a patruns in parcarea subterana a Turnului de Nord al Centrului Mondial de Comert din New York cu scopul de a ucide zeci de mii de oameni. Din fericire, planul terorist, organizat de gruparea Al Qaida, de a darama ambele turnuri a esuat, soldandu-se cu cateva victime. In urma exploziei, un fum dens, sufocant, s-a ridicat pana la etajul 93. Curentul electric s-a oprit imediat, lasand in bezna mii de oameni, iar cei ce se aflau in lifturi au ramas prinsi ca intr-o capcana, ore in sir. Printre ei era si Stan Richardson. Liftul cu care cobora a ramas suspendat la etajul 70. Constientizand ca ceva cumplit s-a intamplat, oamenii din jurul sau au inceput sa strige dupa ajutor. De pe scari, se auzeau tipetele celor care se aflau in aceeasi primejdie. Atunci Stan si-a spus in gand: "Doamne, daca vrerea Ta este ca astazi eu sa nu ajung acasa, asa sa fie. Faca-se voia Ta, Doamne!". Si dupa 4 ore petrecute in lift, dupa 4 ore in care s-a rugat neincetat, Stan Richardson a fost salvat.

A doua experienta tulburatoare a trait-o intre zidurile acelorasi zgarie-nori, in septembrie 2001. Se afla in biroul sau, in turnul de sud. Avea obiceiul ca, in fiecare dimineata, cat timp isi bea cafeaua, sa priveasca pe fereastra, de la inaltimea etajului 77. Dar in acea zi, a avut parte de o priveliste terifianta: un avion imens se indrepta direct spre el. "Doamne, sunt fara de putere, ajuta-ma, nu ma lasa!" si, rostind aceste cuvinte, picioarele l-au manat, conduse de o forta nevazuta, sub adapostul unui birou masiv. Avionul s-a izbit de cladire, intre etajele 78 si 85.

Povestea lui Stan Richardson a fost traita si de alti oameni care, printr-o intamplare fericita a sortii, au scapat cu viata din cumplitele atentate teroriste. Insa experienta lui Stan este diferita. Pentru ca el a fost salvat numai datorita credintei sale, prin ingerul Domnului, trimis sa-l ocroteasca.

Conform aceluiasi studiu, s-a constatat ca mai multe sanse de salvare in asemenea imprejurari periculoase au copiii. Ei sunt cei care cred neconditionat, fara rezerve si in mod firesc, in existenta ingerului ce le-a fost harazit dupa botez. Simpla lor certitudine ca aripile angelice ii vor purta departe de pericol ii salveaza din cele mai primejdioase situatii.
In vara anului 2009, un avion cu ruta Paris-Insulele Comore s-a prabusit in Oceanul Indian. Din cele 153 de persoane aflate la bordul navei, singurul supravietuitor a fost o fetita in varsta de 14 ani. Printr-un miracol divin, copilul a reusit sa scape cu numai cateva contuzii usoare. Ulterior, a povestit ca nu stie cum s-a petrecut totul, dar deodata s-a trezit in apa, in bezna totala. "Era intuneric in jurul meu si imi era foarte frig. Simteam cum ma pravalesc intr-un hau. Apoi, o forta a inceput sa ma impinga in sus si deodata am vazut o lumina stralucitoare, foarte puternica. Din razele luminoase a coborat un inger. Stiu sigur ca era ingerul meu. Am crezut ca am murit si am ajuns in Rai, dar ingerul mi-a spus: "O calatorie lunga si frumoasa te asteapta. Trebuie sa te intorci!". Si a disparut, lasand in inima mea un sentiment de tihna si seninatate".

Asemenea cazuri nu sunt singulare. Sutele de marturii atesta ca ingerii exista, iar copiii nevinovati ii primesc cu bucurie in sufletul lor mare. Uneori, in credinta lor de nestramutat, aproape se contopesc cu duhul ce le-a fost oranduit, transformandu-se ei insisi, dupa moarte, in spirite bune ale Luminii.
Cantec din Paradis

Clelia Barbieri s-a nascut in 1847, in Italia, si a murit la varsta de 23 de ani. Scurta sa viata, desi plina de greutati, este una dintre cele mai frumoase si mai luminoase existente traite vreodata. O viata angelica. Ea a infiintat un ordin religios, fiind cea mai tanara fondatoare din istoria Bisericii Romano-Catolice. In anul 1989, a fost canonizata de catre Papa Ioan Paul al II-lea.

Clelia a venit pe lume intr-o familie de oameni foarte saraci din Bologna. Cand avea doar 8 ani, tatal sau, Giuseppe, moare in timpul epidemiei de holera care, in 1855, a secerat intreaga Italie. A lasat in urma trei copii, un bunic batran si neputincios si o mama ce abia reusea sa-i intretina pe toti. Dar Clelia, desi era o fetita plapanda, a devenit in scurt timp ajutorul de nadejde al intregii familii, usurandu-i mamei necazurile si alinandu-i durerile. Inca de atunci, a realizat ca toata blandetea si forta ei, pe care le oferea mai departe celor dragi, vin de la Bunul Dumnezeu. Fetita isi petrecea putinul timp liber in rugaciune, multumindu-i Domnului si ingerului sau pentru dragostea cu care este ocrotita
intreaga familie. Crescuta intr-o atmosfera profund religioasa, ea a invatat de la mama si preotul ei tot ce se putea despre credinta catolica. La varsta de 14 ani, era atat de implicata in viata religioasa a comunitatii sale, povatuindu-i pe copii si inspirandu-i pe adulti, incat preotul paroh, Don Gaetano Guido, i-a incredintat misiunea de a le preda copiilor invatatura crestina. In biserica, printre picturile ce zugraveau ingeri si sfinti, Clelia se simtea fericita, ocrotita de Fecioara Maria, primind in sufletul sau, cu evlavie si bucurie, darul ce-i fusese oferit cu generozitate: credinta. Anii au trecut si Clelia s-a transformat intr-o adolescenta ce radia o frumusete si o delicatete angelica. Desi fusese ceruta in casatorie de mai multi tineri de familie nobila, alaturi de care traiul ar fi fost poate mai usor, Clelia a ales sa duca o viata pioasa. Credinta ardea in sufletul sau ca o faclie de nestins si tanara simtea ca trebuie sa se dedice cu totul misiunii sale, de a-i ajuta pe oamenii cei saraci si impovarati.

Avea doar 20 de ani cand a devenit un adevarat lider spiritual pentru tinerele fete ce-i impartaseau convingerile si idealurile religioase. Impreuna au format Comunitatea crestina caritabila "Suore Minime dell'Addolorata". A reusit sa obtina o casuta langa biserica din Le Budrie, Italia, unde, impreuna cu celelalte surori, a inceput sa organizeze actiuni filantropice pentru oamenii nevoiasi. Coseau, spalau, calcau, faceau aproape orice pentru a obtine bani, pe care ii donau cu generozitate. Oamenii o numeau "Mama", desi Clelia nu avea decat 22 de ani.

Patronul spiritual al Comunitatii era Sfantul Francisc din Paola, pe care Clelia il venera pentru viata pioasa traita in asceza si credinta profunda, iar dictonul preluat de la acelasi sfant era: "Pustnicii nu ii invata pe altii si nu tin predici: ei tac; si tacand, se deschid pentru vocea lui Dumnezeu".

Surorile Comunitatii, indrumate de Clelia Barbieri, munceau cat era ziua de lunga, iar noaptea si-o petreceau in rugaciune. Dar trupul firav al Cleliei a cedat. In 1868, s-a imbolnavit grav de tuberculoza. La un examen medical, doctorul a descoperit ca purta in jurul trupului, ca semn de penitenta, un lant cu spini. Desi oamenii credeau ca este un inger, trimis sa le usureze povara, Clelia se considera nedemna de dragostea Fecioarei Maria si se pedepsea pentru a-si ispasi pacatele. Cand boala a istovit-o complet, tintuind-o la pat, preotul a fost chemat pentru ultima impartasanie. Timp de cateva momente, si-a revenit in simtiri si, vazandu-si surorile adunate in jurul sau, le-a spus: "De ce jeliti? Fiti curajoase, caci desi plec in Paradis, voi ramane mereu alaturi de voi. Nu va voi abandona niciodata!".

La un an dupa moartea sa, aceasta profetie s-a adeverit. Era in ajunul Craciunului, surorile Comunitatii pe care o fondase se rugau, cand deodata, alaturi de corul care slavea nasterea Mantuitorului, s-a auzit vocea angelica a Cleliei. Canta cu un glas ce nu se putea asemui cu nici unul de pe acest pamant. "Ne acompaniaza in rugaciuni, in multe limbi ale pamantului. In Italia, se poate auzi cum se roaga in latina, in Tanzania, acolo unde avem o misiune de increstinare, se aude in swahili, iar in India in malayalam", confirma Sora Silvana Magnani, cea care conduce in prezent Congregatia fondata de Sfanta Clelia, "Suore Minime dell'Addolorata".

De atunci au trecut mai bine de 140 de ani, dar vocea ei, in ajunul Nasterii Domnului, se poate auzi clar, limpede si atat de frumos, insotind cantecele de preamarire a Domnului nostru Iisus Cristos, o voce a unui inger, o voce din Paradis.
Si daca totusi exista oameni care inca nu cred in toate aceste miracole, poate ca se vor lasa convinsi si, intr-una din noptile binecuvantate ale solstitiului de iarna, in ajunul Craciunului, vor iesi afara si vor privi Cerul. Si daca ochii lor nu vor vedea, poate ca inima lor va simti ca acolo Sus, in inaltul Cerului, s-a aprins din nou o Stea. O Stea care straluceste pentru noi, toti.

Sursa:Formula As

Read more...

Uimitorul bărbat care a trăit 250 de ani

joi, 9 februarie 2012


Acesta a fost titlul unui articol apărut în New York Times la data de 6 mai 1933, când ziarul anunţa moartea lui Li Ching Zuen, un vin­de­că­tor chinez, născut în anul 1677. Documentele vremii atestau că guvernul chinez l-a felicitat cu ocazia împlinirii vârstei de 150 de ani, iar apoi la 200 de ani. „În momentul morţii sale arăta ca un bărbat de 50 de ani”, aşa cum dovedeşte şi o fotografie făcută în anul 1927. „Vindecătorul acesta s-a alăturat armatei chineze la vârsta de 71 de ani ca instructor de arte marţiale şi consultant tactic”, spune Susan Shumsky în cartea cu titlul „Ascensiunea – comuniunea cu maeştrii nemuritori şi cu fiinţele de lumină”(Ed. For You). Aceeaşi sursă citează descrierea ui­mitorului bărbat, făcută de generalul Yang Shen într-un raport militar, intitulat „O relatare reală referitoare la un bătrân în vârstă de 250 de ani, purtător de noroc”: „Se poate deplasa foarte rapid prin munţi, deşi are aproape 250 de ani.La o singură masă consumă trei farfurii de orez, pui şi alte tipuri de carne”. Secretul vieţii lungi, descris chiar de Li Ching Zuen, este acesta; „Omul trebuie să aibă inima liniştită, să rămână la fel de calm ca o broască ţestoasă, să meargă la fel de sprinţar ca un porumbel şi să doarmă la fel de adânc ca un câine”.

Secretul vieţii lungi, dezvăluit de un om care a trăit o viaţă nefiresc de lungă, conţine trei ele­mente esenţiale; pacea interioară, calmul „broaştei ţestoase”, mersul sprinten, deci miş­carea şi somnul bun. Dar, cea mai importantă din­­tre toate, cea din care se nasc toate, şi miş­ca­­rea sprintenă, şi somnul bun este, de fapt, com­­ponenta interioară; „pacea”. „Dacă oa­me­nii ar avea inima liniştită şi ar sta mereu într-o stare de pace interioară, ar putea trăi şi un secol”, spunea acelaşi vindecător. Consul­tând biografia lui, însă, constatăm că el era ins­truit în domeniul vindecării cu ajutorul plan­te­lor medicinale şi, poate, că acesta este un alt in­gre­dient indispensabil vieţii lungi, dar unul pe care nu l-a menţionat în descrierea citată mai înainte. Este probabil, însă, ca farmacia naturii să fie doar ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit pentru cazurile în care ne pierdem pacea lăuntrică şi, o dată cu ea, ne pierdem vitalitatea, capaci­ta­tea de a ne mişca rapid, precum şi somnul bun.

Noi dobândim energie şi vitalitate prin mişcare, prin efort fizic constant, făcut zi de zi, dar şi prin somn, unde ne încărcăm bateriile uzate în stare de veghe. Uzura esenţială nu pro­vine din mişcarea fizică; consumul de energie şi lipsa de vitalitate nu au cauza într-un exces de ordin fizic, ci în unul mental, interior.

Ne obo­seşte şi ne vlăguieşte neliniştea, nu mişcarea. Ne surmenează grija şi stresul, nu munca. Ne îm­bătrâneşte ura şi iritarea, supărarea şi ne­mul­ţumirea, ne pierdem energia şi vitalitatea prin consum nervos, mai degrabă decât prin consum fizic. Un somn bun ne realimentează fizic şi psihic, ne hrăneşte cu energie şi cu pu­te­­re pentru că în somn ne reconectăm cu sursa vieţii, cu puterea „păcii interioare”, pe care n-o mai frânge mintea, nici n-o mai tulbură emoţiile şi grijile noastre. Dacă izbutim să rămânem într-o stare de calm interior şi de pace în timpul activităţilor zilnice noi rămânem în contact cu „sursa vieţii”, cu adevărul care ne că­lău­zeş­te şi ne îngrijeşte. Pacea interioară este starea noastră naturală, cum tendinţa de a ne face griji continuu şi a ne irita, a ne simţi nemulţumiţi şi nefericiţi indică tocmai faptul că ne „scoatem din priză” sau ne deconectăm de la Sinele nostru. Nu doar că suntem mai puţin inspiraţi prin ne­mulţumire şi nelinişte, nu doar că ne sugru­măm singuri energia, nu doar că întrerupem re­­laţia cu bateriile naturale ale vieţii, dar îm­bă­trâ­nim mai repede şi trăim mai puţin. „Nu te în­grijora pentru ziua de mâine, căci Dumnezeu ştie ce-ţi trebuie şi îţi va da”, spunea Iisus şi, într-un fel, spunea că mintea noastră nu ne adu­ce lucrurile de care avem nevoie, dar con­tac­tul cu pacea lăuntrică o poate face. Căci în pa­­cea aceasta tace mintea, dar vorbeşte Dum­ne­­zeu. În pacea aceasta, Egoul se topeşte, dar se aude şi se vede puterea energiei care susţine via­ţa în întregul univers. Poate că de aceea Bi­blia spune „Pacea să fie cu voi”. Căci da­că pacea-i cu noi, este tot ce avem nevoie pentru via­ţă, inclusiv ce avem nevoie pentru o via­ţă lungă.

Autor: MARIA TIMUC

Read more...

O surpriza pentru voi...

luni, 6 februarie 2012

Dragii nostri, ne bucuram sa putem veni catre voi cu un numar mare de daruri.

Ieri, Radio Vocea Sufletului a fost desemnat, la concursul Radar de Media, cel mai ascultat post romanesc de radio online. In semn de recunostinta pentru sprijinul vostru, va aducem in dar carti, CD-uri muzicale, reviste, produse naturiste, invitatii la teatru si restaurant, tratamente de infrumusetare si un dispozitiv de protectie energetica.

Pentru a participa la tragerea la sorti a cadourilor noastre, pe care o vom face in saptamana 13-19 februarie, va rugam sa va inscrieti la newsletterul radioului. De aici, impreuna cu reprezentantii firmelor care ofera aceste daruri, vom trage la sorti cei 20 de castigatori. Data limita a inregistrarii in newletterul radioului, pentru a participa la tragerea la sorti, este 13 februarie ora 10 dimineata. Cei care s-au inscris deja la newsletter vor participa din oficiu la tragerea la sorti.

Pentru a te inscrie, intra aici: Radio Vocea Sufletului

Iata care sunt darurile noastre pentru voi:
http://www.radiovoceasufletului.ro/index.php?link=articol_afis&arr=6

Read more...

TERAPIE PRIN CREDINTA

duminică, 5 februarie 2012


O, ştii omule, că din prima şi ultima zi a vieţii tale alergi mereu. Îţi transporţi sufletul spre limanul Împărăţiei lui Dumnezeu, în căruţa trupului tău.
Te-ai gândit cum să-ţi pregăteşti această căruţă. Nici un om chibzuit nu încarcă lemne, fân sau altceva în carul său, până nu-l pregăteşte mai întâi: îl lungeşte, pune lanţuri, prăjini şi apoi încarcă povara pe care doreşte să o transporte.
Dacă pentru încărcătura unei poveri obişnuite ne pregătim căruţa cu atâta grijă, cu atât mai vârtos trebuie să ne pregătim căruţa trupului cu lanţurile înfrânării, pentru ca să putem transporta cu pace sufletul nostru.
Dacă noi oamenii nu îndrăznim să încărcăm o căruţă nepregătită, cu atât mai vârtos Domnul nostru nu va revărsa Harul Său într-un trup neîngrijit şi un suflet pustiit.
Nu o spun eu, ci Sfântul Apostol Pavel, care zice: „orice faceţi cu cuvântul sau cu lucrul, toate să le faceţi ca pentru Domnul.” În numele Domnului Iisus şi prin El să mulţumiţi lui Dumnezeu Tatăl, iar vorbirea voastră să fie cu sare dreasă şi nu cu grabă să asculte, zăbavnic să vorbească. Zăbavnic la mânie dacă cineva socoteşte că e cucernic, dar nu-şi ţine limba în frâu, ci îşi amăgeşte inima, cucernicia acestuia este zadarnică.

De aceea când vorbeşti, omule, gândeşte-te că vorba ta rămâne scrisă în sufletul celui ce o ascultă - să te zideşti pe tine şi pe el cu fiecare cuvânt - şi el şi tu sunteţi ai lui Hristos care pentru noi creştinii este temelia vieţii noastre. Iar pe această temelie care se zideşte aur, argint, pietre scumpe, lemn, fân, trestie, lucrul fiecăruia se va face cunoscut. Îl va da pe faţă ziua Domnului - prin foc. Şi dacă lucrul pe care l-a clădit va rămâne, va lua plată. Nu uita că eşti o cărămidă duhovnicească din marea clădire a Bisericii lui Hristos.
Rămâi cuminte în acest zid socotindu-te legat de celelalte cărămizi cu mortarul iubirii.
Nu te smulge din linia acestui zid duhovnicesc rotunjindu-ţi cuvintele dintr-o frământătură curată a gândurilor şi arde-le în cuptorul minţii luminate şi apoi le trimite pe marele şantier al vieţii omeneşti.
Clădirea construită astfel, niciodată nu se va prăbuşi.

Fericiţi cei ce mor în Domnul căci faptele lor vin cu ei - trăiesc în veşnicie.
Omule, trebuie să-ţi schimbi viaţa - retează cu foarfeca voile tale - crengile rele: sudalmele, neascultările şi va rămâne un pom care nu va putrezi în veac - este cuvântul lui Dumnezeu.
În fiecare zi citeşte, de poţi măcar un verset, un capitol sau un psalm, de care să-ţi legi gândurile mutându-te de la cele stricăcioase la cele veşnice; dând astfel de lucru gândului, nu-l vei mai lăsa să zămislească păcatul care să nască fapte ruşinoase.
Rugăciunea şi postul, aceste aripi sufleteşti; puternice arme de luptă duhovnicească, cu care-ţi poţi câştiga biruinţa a tot păcatul, le cunoşti şi tu omule şi şti cât de folositoare sunt.
Da! rugăciunea şi postul sunt minunatele unelte duhovniceşti cu care îţi strângi laolaltă roada ostenelilor, ca şi pe altă parte uneltele gospodăreşti - când trebuie să coseşti păcatul, când să aduni virtuţile şi când să nimiceşti buruiana gândurilor sălbatice.
Foloseşte-te de ele când trebuie, căci nimeni nu cunoaşte unde să aduni şi unde să tai, numai tu omule ştii.
Căci scris este: vreme este să plângi şi vreme este să grăieşti şi vreme este să taci şi toate la vremea lor - şi toate cu aleasă înţelepciune.

„Eu aş vrea (zice Sf. Ap. Pavel) ca toţi oamenii să fie cum sunt eu.”
Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui.
Mai degrabă, cât faci, fă cu duh de smerenie, pentru că Dumnezeu, celor trufaşi le stă împotrivă, iar la cei smeriţi le dă dar.
Te afli în post; nu uita că postul te ajută şi este sală de aşteptare în care creştinul îmbolnăvit de păcate trebuie să cugete până-i vine rândul, cum să-şi dezvăluiască boala mai sincer, înaintea duhovnicului său la spovedanie pentru că de vreme ce ai venit la doctor să nu te întorci nevindecat, ci să ai parte în mod folositor de cereştile doctorii ale Sfintei Taine.
Rugăciunea este respiraţia sufletului, iar postul este apa care stinge văpaia patimilor.
Orice unealtă e cu două tăişuri. Dacă nu o foloseşti cum trebuie, în loc să taie, te taie, în loc să clădească, te dărâmă. Deci fii cu nădejdea în Domnul când foloseşti uneltele Lui. Adu-ţi aminte de acel sobar tainic care a pus la cale trădarea şi prinderea lui Iisus.
Era într-o zi de miercuri şi a treia zi, vinerea, a fost străpuns pentru păcatele noastre şi zdrobit pentru fărădelegile noastre.
El a fost pedepsit pentru mântuirea noastră şi prin rănile Lui, noi toţi ne-am vindecat.
Chinuit a fost şi supus şi nu şi-a deschis gura Sa, ca o oaie spre junghiere s-a dus şi ca un miel fără de glas înaintea celui ce-L tunde, aşa nu şi-a deschis gura Sa.
Deci a fost răstignit pentru păcatele noastre. Şi fiindcă în aceste două zile a pătimit Iisus în chip deosebit pentru noi toţi, dorind să ne scoată din mocirla (păcatului) patimilor, a pieirii veşnice, vrând să ne mântuiască.
Vom rămâne totuşi nepăsători la marea Lui jertfă?
Să nu ne jertfim şi noi măcar atât, prin înfrânare?

Dacă nu poţi mai mult fii atent la tine însuţi. Pentru propria ta salvare cinsteşte toată viaţa ta aceste două zile din săptămână, şi ţi se va schimba viaţa ta sufletească şi trupească.
De ce să-ţi dărâmi propria ta viaţă înainte de vreme - ajută-te şi nu uita că mântuirea e funia împletită cu harul lui Dumnezeu (adică mila şi ajutorul Lui şi voia ta liberă; întinde mâinile tale spre Hristos.
Credinţa fortifică voinţa.
El vrea să te ajute.
Lasă-te înfăşurat sufleteşte cu o asemenea funie şi vei fi ridicat spre împărăţia lui Dumnezeu, care împărăţie nu este de mâncare şi băutură, ci pace şi dreptate şi bucurie întru Duhul Sfânt.
Nu uita deci că Cel ce s-a jertfit pentru a noastră mântuire, ne-a îndemnat să ne jertfim şi noi.

Mântuirea sufletului are un revers hotărât.
Ce dar binecuvântat de Dumnezeu este apa pentru viaţa oamenilor. O bem şi ne stâmpărăm setea cu ea - dar mai ales ne răcoreşte trupul înfierbântat de trudă şi ne spălăm hainele murdare şi ce minunat te simţi când eşti curat.
Un creştin ştie că are şi suflet - oare sufletul nu se murdăreşte trăind în viaţă? Dar ce este păcatul dacă nu groaznica murdărie sufletească ce întunecă până şi ochiul minţii.
Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi.
Dacă ne mărturisim păcatele noastre, spovedania este tocmai baia curăţitoare a sufletului omenesc.
Omule spală-ţi sufletul ca să-l poţi hrăni cu pâinea vieţii celei veşnice.
Nu doreşti să-l îmbraci cu cămaşa lui Hristos?
Să ne aducem aminte - câţi în Hristos ne-am botezat, în Hristos ne-am şi îmbrăcat.
Ajută-ţi sufletul să guste şi el din pâinea îngerilor.
Să ştii şi aceasta, că o bucată de pâine mâncată cu supărare, ţi se face gol în gură.
O! dacă ai iubi mai mult pe Dumnezeu, va spori şi bucuria lăuntrică şi vei simţi atunci adevărata dulceaţă a Sfintei Cuminecături.
Iar cine mănâncă din pâinea aceasta, viu va fi în veci.
Un suflet zbuciumat de vârtejul patimilor şi al urii, nu poate primi sămânţa harului şi nici pe Hristos în Sfânta Taină.
De aceea mult se luminează puterea minţii printr-o inimă liniştită. Iar un suflet drept, e semnul bucuriilor nesfârşite.

Încearcă deci să stingi furtuna din mica împărăţie a sufletului, şi viaţa ta întreagă se va desfăşura ca o adiere peste dureri. Nu ştii că orice faptă, fie bună fie rea, îndulceşte sau amărăşte mai întâi pe autorul ei?
Şi lumina pe care o aprinzi spre a risipi întunericul dimprejur, îţi luminează propria ta faţă şi apoi mai departe? Nu stinge o astfel de lumină.
Nu uita că o apă răscolită de furtună nu se poate îmblânzi lovindu-o cu bâta, dar nici un vrăjmaş a se potoli urându-l şi blestemându-l.
Abia rugându-te pentru el, cu pace şi pentru a lui mântuire vei smulge pe vrăjmaşul tău din stăpânirea vicleanului, şi apoi rămas el singur, oricât ar fi de înrăit, e numai om şi omul nu-i atât de vătămos ca atunci când bagi în el un legheon de diavoli, pe seama cărora l-ai dat prin blestemul tău, prin sudalma ta, prin ura ta şi cu care viclenii împreună te şi atacă pe urmă.
Roagă-te pentru vrăjmaş şi se va ruşina diavolul, lăsându-l singur pe istovitul om. Nu-l mai urâ, ci fie-ţi milă de el că e om, e fratele tău, e fiu al aceluiaşi Părinte Ceresc. Doreşte-i vrăjmaşului tău ce-ţi ceri în rugăciune şi pentru tine. E greu la început căci eşti om pătimaş ca toţi oamenii. Dar stăruinţa despică piatra; de la o vreme simţi nevoia de a te ruga pentru el, din milă. Nu-l mai poţi urâ pe vrăjmaşul tău, nu mai eşti în stare să urăşti nici un om.
Vezi, abia atunci ai biruit pe diavolul cel a toată lumea vrăjmaş, stricătorul păcii şi rău făcătorul al tuturor oamenilor.

Ai vrea să-ţi vezi soarele lăuntric urcând dintr-un frumos răsărit pe cerul propriei tale vieţi? Încearcă atunci să simţi seară de seară stând de vorbă cu tine, întăreşte-te cu mătănii, cu un psalm, cu o rugăciune, cu smerenie, uşurându-ţi sufletul şi sporind astfel în dragoste pentru tot omul.
Fiecare zi să-ţi fie în faţa ta - vei câştiga curajul şi vei simţi mâna harului Dumnezeiesc că lucrează împreună cu tine.
Viaţa oamenilor este o brazdă de plug trasă peste ogorul anilor ajunşi spre capătul de hotar.
De aceea trage brazda propriei tale vieţi cât mai dreaptă; înlătură greşelile, abaterile; iar de le-ai săvârşit, îndreaptă-le până nu înnoptează şi până nu îngheaţă, făcând tot binele de care eşti capabil, până când plugul sufletului mai poate trage brazda pe curmătura vieţii tale. Sub îndrumarea gândurilor curate şi a milei Marelui Dumnezeu, adu-ţi mereu aminte cât de plăcuţi sunt cei ce voiesc pacea.
Până la Dumnezeu, nu este nici jos, nici sus, nici aproape, nici departe, pentru că Dumnezeu este pretutindeni şi de aceea este mai aproape de tine decât sufletul şi trupul tău, numai să ştii să afli această apropiere prin credinţă şi rugăciune.
Domnul este aproape de toţi cei ce-L cheamă cu toată inima.

Părintele Arsenie Boca- GANDURI

Read more...

  © Blogger template Foam by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP