Floriile: Credinte, obiceiuri si traditii minunate din Duminica Gratierilor!
duminică, 8 aprilie 2012
Duminica, 8 aprilie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Floriile, marea sarbatoare ce precede Pastele si deschide totodata ciclul Sarbatorile Pascale incheiate cu Inaltarea Domnului. Este sarbatoarea ce aminteste de intrarea lui Iisus in Ierusalim si de intampinarea lui cu ramuri de maslin, finic si palmieri. De aceea, in bisericile romanesti se sfintesc ramuri de maslin pe care crestinii le duc ulterior in casele lor, punandu-le in fata icoane, impodobind usile si ferestrele.
Originile sarbatorii de Florii dateaza insa din perioada precrestina, fiind mentionat istoric obiceiul romanilor de a petrece in aceasta zi in cinstea zeitei Flora, dar si al imparatilor de fi marinimosi si de a acorda gratieri (sarbatorii Floriilor i se mai spune si Duminica Gratierilor). Se spune ca salciile sfintite in ziua de Florii (sau Duminica Stalparilor) au puterea de a feri acea casa de rele, de necazuri, de foc si de grindina, aducand totodata prosperitatea si belsugul in casa respectiva.
Salcia magica, salcia sfanta, salvia binecuvantata, salcia ca legenda...
Salcia este o planta sfanta in traditia romaneasca. Legendele mentioneaza ca dintre toate plantele salcia a fost singura care a ajutat-o pe Maica Domnului sa treaca apele unui rau, facandu-se punte pentru a-i asigura trecerea. Drept recunostinta, Maica Domnului a binecuvantat aceasta planta si i-a harazit sa nu fie transformata in carbune, ci sa fie indragita de oameni si adusa in fiecare an in Casa Domnului si in casele oamenilor.
Salcia, marturia 'vie' a legaturii dintre oameni si divinitate
In acelasi timp insa, salcia ca simbol vegetal a pastrat anumite atribute ale simbolului salciei din perioada precrestina. Ea sugereaza totodata primavara, moartea si viata, regenerarea naturii, dar si cea a omului, regenerarea fizica, dar si cea spirituala. Salcia are puteri tamaduitoare si terapeutice, este o legatura ‘vie’ intre noi si divinitate. In caz de boala, de suferinta, de sperietura, de trasnet sau fulger, este indicat sa ceri ajutorul divin si sa atingi aceste ramuri sfintite.
Tot spre a fi sanatosi si a tine bolile trupesti la distanta, este bine ca atunci cand facem baie sa punem in apa cateva frunze de salcii sfintite. Salciile si matisorii de salcii se pun si in mancarea animalelor pentru ca acestea sa se inmulteasca si sa nu se imbolnaveasca.
Pentru sanatate, amintire si iubire de-o viata
In unele zone ale tarii, oamenii obisnuiesc sa-si incinga mijlocul cu ramuri sfintite de salcie pentru a fi sanatosi tot timpul anului, dar si pentru a tine deoparte durerile de spate. Totodata, de Florii, exista traditia ca tinerii indragostiti care intentioneaza sa se casatoreasca in anul respectiv sa-si ‘prinda’ simbolic mijlocul cu ramuri de salcii. Astfel, legatura lor va fi binecuvantata si nimeni sa nu ii poate desparti.
In Basarabia, in ziua de Florii exista ritualul de ‘a bate’ pe cineva usor, peste urechi, cu matisorii salciei. Traditia spune ca pe acea persoana nu va suferi de dureri de ureche pe tot parcursul anului. In alte zone, se crede ca tinerele care isi trec salciile sfintite prin par vor avea un par lung si frumos precum crengile de salcie.
Pentru belsugul si rodul ogoarelor, de Florii, gospodinele de la sate obisnuiesc sa lege ramuri de salcii sfintite in jurul trunchiului pomilor fructiferi din gradini sau sa le infiga in brazdele de pamant insamantate. In apropierea Floriilor sau a Pastelui, mormintele se curatesc si se pregatesc de sarbatoare. Coronite formate din salciile sfintite de Flori se agata de crucile de pe morminte. Este un mod de a le spune celor care nu mai sunt printre noi ca ii pastram dragi in amintire.
Traditii, obiceiuri si superstitii diverse de sarbatoarea Floriilor
Chiar daca este post, in Duminca Floriilor este dezlegare la peste. Carnea de peste mancata in aceasta zi sfanta are atributul de a vindeca si alina bolile trupesti, se crede.... In plus, se spune ca cei care mananca peste in ziua de Florii au sanse mari de lecuire. In schimb, cei care nu cinstesc cum se cuvine aceasta sarbatoare se umplu de pistrui.
DA si NU de Florii in traditia populara romaneasca
Nu este indicat sa lucrezi in ziua de Florii, nu este indicat sa tai nimic in gradina, nu este indicat sa speli, sa deretici prin casa si nici chiar sa te speli pe cap. Se spune in popor ca iti ‘infloreste’ parul sau risti ca parul tau sa devina alb precum florile copacilor. Se spune in acelasi timp ca orice ai semana in aceasta zi in pamantul respectiv nu va creste. Vor iesi in schimb flori, iar acestea nu vor da niciun rod. Este indicat totodata ca odata cu Floriile sa nu mai mananci urzici. Are loc ‘nuntirea’ urzicilor. Infloresc si nu mai sunt bune de mancat.
Cere iertare florilor cu suflet
Daca trebuie sa culegi flori in ziua de Florii, cere iertare florilor caci au si ele sufletul lor si le doare cand sunt desprinse din mediul lor…
Nu lasa pe nimeni sa astepte la portile Raiului
Nu este bine sa torci in sambata de dinaintea Floriilor daca persoane care ti-au fost dragi au parasit aceasta lume. Se spune ca ii vei face sa astepte degeaba la portile Raiului. In schimb insa, daca vrei sa inmoi vamile, in sambata de dinaintea Floriilor, in sambata lui Lazar, da de pomana placinte de post in cinstea celor adormiti.
Asculta natura cum canta
In functie de felul in care va fi vremea de Florii, se fac si previziuni legate de vremea de Pasti. Daca va fi soare, va fi soare si de Paste. Daca va ploua, va ploua si de Paste. Totodata, in cazul in care broastele se aud cantand pana de Florii, vara acelui an va fi o vara calduroasa, dar si ploioasa si imbelsugata in acelasi timp.
Dorintele se implinesc
Este bine sa te impartasesti de Florii si sa-ti pui dorinte in gand atunci cand te apropii de preot. Roaga-te cu sinceritate, credinta si inima curate pentru implinirea lor. Se spune ca atunci sunt sansele cele mai mari de a ajunge direct la cel care le poate indeplini.
De Dragoste, frumusete si admiratie...
Totodata, in anumite zone ale Banatului si ale Transilvaniei, s-a perpetuat si urmatorul obicei: inainte de Florii, fetele nemaritate asaza o oglinda si o camasa curata la radacinile unui par altoit. Chiar in ziua de Florii, dupa ce soarele rasare, le iau de acolo si le duc in casele lor, folosindu-le ulterior in descantece de dragoste si de sanatate.
Din simbolistica vegetala a sarbatorii Floriilor nu putea sa lipseasca si busuiocul, un alt element vegetal, prezent in multe ritualuri si traditii romanesti. Prin urmare, s-a pastrat obiceiul fierberii busuiocului in apa in noaptea dinspre Florii. Cu aceasta apa, tinerele isi clatesc parul pentru ca acesta sa fie stralucitor si sanatos. Fiertura de apa care ramane este folosita pentru a uda un copac in floare. Exista credinta ca baietii se vor uita dupa fete ca dupa un copac in floare, admirandu-le.
Si uram cu aceasta ocazie un 'La Multi Ani' anticipat celor care poarta un nume cu floare! Tuturor, o primavara cu floare si zambet!
Sursa:Garbo
1 comentarii:
Paste fericit!
Trimiteți un comentariu