De ce Oamenii Buni Fac Lucruri Rele?

joi, 15 septembrie 2011


De ce oamenii buni fac lucruri rele reprezinta o cercetare intensa a fortelor ascunse ce ne determina sa comitem acte incredibile de auto‑sabotaj si de auto‑distrugere. Am auzit cu totii aceste povesti; ele apar la stirile de seara, pe prima pagina a ziarelor si a revistelor de scandal: eroul olimpic care cade in dizgratie dupa ce a fost acuzat de consum de steroizi; preotul arestat pentru solicitarea serviciilor unor prostituate; profesoara care are o relatie intima cu unul dintre elevii ei; sau starul baschetbalist ce pariaza bani pe propriile meciuri. Acestea sunt demonstratiile publice ale unor oameni buni care au luat‑o pe cai gresite si care au devenit un fel de obsesie nationala.
Dar nenumarate alte acte de auto‑distrugere si de cruzime extrema au loc, fara sa ne dam seama, chiar langa noi: renumitul chirurg oftalmolog care pariaza la jocuri de noroc toti banii pentru studiile fiului sau; functionarul care ia mita; mama, membra a comitetului de parinti, care are o relatie cu prietenul sotului ei; administratorul spitalului, care fura banii de asigurari medicale; sau managerul care fura bani de la clientii lui. Exista oameni pe care multi dintre semenii lor i‑ar considera oameni buni, si nu criminali de rand, psihopati sau sociopati, ale caror biografii ar putea da in vileag un comportament lipsit de scrupule. Acestia sunt oameni ca mine si ca voi, oameni care au pornit in viata cu niste idealuri marete pentru viitorul lor. Dar, in pofida bunelor lor intentii, acesti asa‑numiti oameni buni au facut niste lucruri foarte rele, de cele mai multe ori fara sa inteleaga de ce.
In societatea noastra sunt nenumarate acte de auto‑distrugere care ne lasa pe majoritatea dintre noi nedumeriti, intreband: „De ce a facut un om ca el asa ceva? De ce am facut asta? Cum de s‑a putut intampla asa ceva?” Auto‑sabotajul reprezinta proverbiala sabie a lui Damocles de deasupra capului, care ne face, in sfarsit, sa ne trezim si ne cere sa fim atenti. Pentru majoritatea dintre noi, este nevoie sa se intample ceva de‑a dreptul devastator ca sa avem o criza, sa iesim din sfera de influenta a mintii si sa intram in cea a inimii. Avem nevoie de suferinta unei inimi frante si a unor visuri spulberate, pentru a fi impinsi dincolo de realitatile limitate pe care ni le‑am creat singuri.
Noi suntem fiinte spirituale, fie ca vrem sau nu sa o recunoastem. In ADN‑ul nostru purtam un plan cu ajutorul caruia sa ne intoarcem acasa – acasa la adevarata noastra esenta, la Sinele nostru cel mai maret, la Sinele nostru nelimitat. Una dintre caile prin care ne asiguram la nivel inconstient aceasta intoarcere acasa este cea a suferintei. Suferinta este cel mai mare factor motivator al schimbarii. Ea reprezinta elementul spiritual ce deschide usa spre noi realitati. Daca totul ar fi perfect, am mai privi noi, oare, in adancul nostru, am cerceta, am pune intrebari sau am mai aduce schimbari in vietile noastre? Pesemne ca nu am face decat sa ne ducem viata adusa de confortul lumilor noastre obisnuite.
Auto‑sabotajul este un catalizator care ne poate schimba lumea intr‑o clipita. Putem trece de la aroganta si orbire, la smerenie si deschidere – in doar cateva secunde. Suferinta pe care ne‑o provocam singuri reprezinta un dar spiritual urias. In momentul in care adevaratul sau scop este explorat si inteles, suferinta adusa de sabotarea de sine dezvaluie teritorii noi si necunoscute, ce ne pot schimba cursul vietii.

Punctul sensibil al psihicului uman – care de multe ori este numit partea intunecata a omului – reprezinta sursa fiecarui act de auto‑sabotaj. El se naste din sentimentele de rusine, de frica si de negare, canalizandu‑ne gresit bunele intentii si impingandu‑ne spre acte inimaginabile de auto‑distrugere si de auto‑sabotaj.
Rusinea si negarea ne hranesc partea intunecata dintr‑un motiv simplu. Daca ne‑am accepta slabiciunea, am avea capacitatea de a cere ajutor, in clipa cand ne confruntam cu un impuls fata de care nu stim cum sa ne comportam. Am recunoaste ca aceste impulsuri intunecate – cum ar fi dorinta de a face sex cu alte persoane decat cu partenerul nostru, de a lua niste bani ce nu ne apartin sau sa mintim pentru a ne asigura o pozitie mai buna intr‑o situatie – reprezinta o parte fireasca a naturii umane, ce trebuie inteleasa si acceptata. Dar pentru ca nu sunt explorate si examinate, aceste dorinte sunt acoperite de sentimente de rusine si de negare si raman ascunse in intuneric. Si tocmai acolo, sinele nostru umbra – aspectele nedorite si negate – acumuleaza tot mai multa putere, pana cand momentul unei explozii devine ceva inevitabil.
Fiecare aspect al nostru pe care l‑am negat, fiecare gand si sentiment despre care am spus ca e gresit si inacceptabil, in cele din urma isi face simtita prezenta in viata noastra. In timp ce suntem ocupati cu construirea unei afaceri, cu intemeierea unei familii sau cu ingrijirea celor dragi, si suntem prea ocupati sa dam atentie emotiilor noastre, trebuie sa ne ascundem impulsurile intunecate si trasaturile create de sentimentul de rusine, iar acest lucru creeaza pericolul unei explozii exterioare. In doar cateva minute, atunci cand ne asteptam mai putin, un aspect respins sau nedorit din noi insine poate aparea din senin si ne poate distruge viata, reputatia si toate lucrurile la care am lucrat din greu. Asta numesc eu efectul mingii gonflabile.
Ganditi‑va la cantitatea de energie de care aveti nevoie ca sa tineti sub apa o minge gonflabila, pentru o perioada mai lunga de timp. In clipa in care va relaxati sau deveniti atenti la altceva, mingea va iesi la suprafata si va va stropi cu apa. Efectul mingii gonflabile apare atunci cand ati reprimat adanc un aspect in sufletul vostru, depozitandu‑l in coltisoarele retrase ale subconstientului, si exact cand credeati ca totul merge cum vreti voi, se intampla ceva: trimiteti un e‑mail calomniator cui nu trebuie. Va lasati ispititi si tradati o persoana iubita, pentru o noapte de pasiune trecatoare. Va urcati la volan dupa ce ati baut si sunteti arestati pentru condus in stare de ebrietate. Sunteti prinsi ca ati furat bani din fondul de pensii al familiei. Aveti un acces de furie in fata noului vostru partener. Faceti un comentariu neadecvat, care va costa slujba. Incalcati un termen limita, chiar inainte sa primiti o recompensa. Va pierdeti cumpatul si, intr‑un moment de frustrare, va loviti copilul… Cu alte cuvinte, mingea gonflabila – dorintele voastre reprimate si suferinta nevindecata – iese pe neasteptate la suprafata, sabotandu‑va visurile, rapindu‑va demnitatea si lasandu‑va sa va scaldati in sentimente de jena si de rusine.
Cat de evidente trebuie sa devina actele de auto‑sabotaj, inainte de a intelege efectele devastatoare ale negarii si ale reprimarii emotiilor neprelucrate? Don Imus este un exemplu perfect. Iata un om care a lucrat din greu ca sa devina una dintre cele mai faimoase celebritati de radio si televiziune din tara – intreaga sa cariera se baza pe comunicare. Dar, in mai putin de un minut, reputatia cladita in ani de zile a fost distrusa. Mingea a iesit brusc de sub apa si l‑a lovit in fata.
Mel Gibson si‑a construit imaginea unei persoane care apara valorile morale si etice ale celorlalti si care creeaza filme cu importante mesaje spirituale. Si chiar daca a negat cu vehementa acuzatiile de anti‑semitism pentru filmul Patimile lui Christos, a venit un moment cand, aflat sub influenta bauturii, nu a mai reusit sa‑si reprime atitudinile si credintele ascunse.
Exista nenumarate cai prin care mingea gonflabila poate sa iasa la suprafata si sa va readuca la realitate. Poate fi ceva aparent nesemnificativ, ca atunci cand va certati cu sotul chiar inainte de a pleca intr‑o vacanta stabilita de mult sau cand va criticati fiica in fata prietenilor ei, dupa ce ati petrecut luni de zile incercand sa‑i castigati increderea. Poate fi un moment ca acela cand ati amanat actualizarea propriului curriculum vitae, ratand astfel o mare oportunitate, sau cand ati petrecut o noapte intreaga in fata frigiderului, dupa ce ati tinut trei luni de zile regim de slabit. Poate sa ia forma momentelor cand dormiti prea mult si uitati de petrecerea celui mai bun prieten al vostru sau cand va adresati iubitului cu un nume gresit. Poate fi chiar momentul cand faceti un comentariu rautacios in clipa in care credeti ca cineva v‑a inchis telefonul in nas, dar, de fapt, convorbirea s‑a intrerupt din motive tehnice. Atata vreme cat nu vrem sa ne uitam la mingile pe care le ascundem chiar sub suprafata constientei noastre, va trebui sa traim, fara sa ne dam seama, cu tema ca vor tasni pe neasteptate si ca vor crea efecte nedorite in viata noastra si a celorlalti. Si, credeti‑ma, foarte rar se intampla ca numai noi sa fim cei raniti; cel mai adesea, suferinta noastra nevindecata ii va rani si pe multi altii. Numeroase vieti vor fi deranjate, multe inimi frante si multe persoane nevinovate vor fi afectate in momentul in care mingea va iesi la suprafata, improscand cu stropi de apa peste tot.

De ce Oamenii Buni Fac Lucruri Rele?-Debbie Ford

Sursa Newsletter Editura For You

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu


  © Blogger template Foam by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP