Obiceiuri, traditii si superstitii de Sfintii Mihail si Gavriil

marți, 8 noiembrie 2011


Astazi este sarbatoarea sfintilor Mihail si Gavriil, o zi cu traditie si importanta in spiritualitatea romaneasca. Te invitam sa aruncam o privire printre cele mai cunoscute datini si obiceiuri romanesti legate de aceasta sarbatoare, sa patrundem in semnificatiile acestei zile speciale, dar si sa aflam lucruri interesante despre arhanghelii pe care ii cinstim astazi.

Arhanghelii, cei care lumineaza drumul oamenilor pe pamant...

Atat arhanghelul Mihail, cat si arhanghelul Gavriil si toti arhanghelii in general sunt considerati in traditia populara romaneasca insotitori si ajutatori ai oamenilor de-a lungului drumului pe care il strabat de la nastere catre moarte. Ei au intaietate intre ceilalti ingeri, aflandu-se in fruntea lor. In mitologia autohtona, arhanghelii sunt mijlocitori catre divinitate si se roaga pentru binele si sanatatea oamenilor. Pazesc casele, ocrotesc gospodariile, au grija de suflet pana cand acesta ajunge in Rai, ii ajuta pe oameni sa se purifice si sa lupte impotriva propriilor pacate. Tot ei vor fi prezenti in fata cetelor ceresti la Judecata de Apoi.
Mihail este dreptatea

Dintre toti arhanghelii, Mihail este perceput ca fiind cel mai drag lui Dumnezeu. Se spune ca arhanghelul Mihail protejeaza impotriva raului, conduce cetele ingeresti si calauzeste sufletele atunci cand acestea se inalta la ceruri. Arhanghelul Mihail este infatisat ca tinand intr-o mana o balanta, iar in cealalta o sabie si luptandu-se cu fortele din iad. Balanta este un simbol al judecatii finale la care vor fi supusi oamenii la sfarsitul lumii. Pe de alta parte, sabia reprezinta victoria binelui asupra raului, fiind totodata si un simbol al adevarului si al justitiei divine. Mihail pazeste capataiul celui care se afla pe patul sau de moarte. Daca bolnavului ii este dat sa moara, acesta va veghea la capul persoanei respective pentru a-i duce sufletul catre rai. Daca ii este sortit sa traiasca, Mihail va veghea la picioarele bolnavului. Odinioara, cand aveau loc eclipse, se credea ca astrele ceresti sunt furate de draci. Mihail era perceput drept eliberatorul Lunii si al Soarelui, cel care restituia lumii astrii sai vitali. Tot Mihail este cel care o impiedica pe Mamareaua, sotia lui Scaraotchi, sa elibereze gerul si frigul pe pamant.
Arhanghelul Gabriel: Inspiratie. Milostenie. Protectie pentru femei

Arhanghelul Gavriil a fost ingerul pazitor al lui Iisus Hristos pe pamant, in traditia crestina. Arhanghelul Gavriil a fost cel care i-a dictat profetului Mahomed Coranul, in traditia islamica. Gavriil este si el un arhanghel important si indragit in mai multe religii si credinte ale lumii. El este cel care a vestit intregii omeniri nasterea Domnului, fiind asociat revelatiei divine, dar si milosteniei si indurarii. El este arhanghelul – mesager, cel prin intermediul caruia divinitatea transmite vesti si mesaje omenirii, dar si cel care patroneaza Paradisul. El transmite oamenilor, prin gratia divina, inspiratie, intuitie si harul clarviziunii. Gavriil are sub protectia sa persoanele de sex feminin (mamele, copilele, fecioarele), dar si copiii. Mihail, in schimb, ii protejeaza pe conducatori si pe cei din armate si poarta intotdeauna cu el cheile raiului.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantii Mihail si Gavriil

Lumanarile care se aprind la biserica in ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevarate talismane pentru cei care au trecut in lumea umbrelor si a tacerii. Aceste lumanari “tin de lumina” in lumea de dincolo. Se aprind insa lumanari si pentru cei vii, pentru sanatate, pentru a fi feriti de rele si napaste.

In popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta si numele de “vara arhanghelilor”. Vremea in aceasta zi este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii. Nu numai ca este pacat sa nu cinstesti vara arhanghelilor sau sa o petreci facand diverse treburi in gospodarie, se spune... Munca in aceasta zi este considerata a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede ca cel care incalca aceasta traditie se va chinui mult in ceasul mortii sale. Pe langa aceasta zi calda, traditia spune ca intre sfintii Mihail si Gavriil si ziua de Craciun trebuie sa aiba loc si “vara iernii”, adica vreo 3-4 zile caldute si binevoitoare.

In sambata care precede aceasta sarbatoare au loc Mosii de Arhangheli. Se fac praznice pentru cei plecati, se imparte de pomana pentru sufletul lor si iertarea pacatelor, se pomenesc in biserici cei morti, se aprind lumanari pentru cei care au trecut in nefiinta fara lumina. Este bine si pentru cei vii sa aprinda o lumanare in biserica in ziua de 8 noiembrie. Se spune ca drumul catre lumea de dincolo le va fi luminat si usor.

In unele zone ale tarii s-a pastrat traditia ca in aceasta zi finii sa isi viziteze nasii, daruindu-le colaci.


Sursa:garbo.ro

2 comentarii:

Anonim,  16 noiembrie 2011 la 21:11  

interesant, dar despre ce-i nascuti in aceasta zi si care poarta numele unuia dintre ei, ce ne puteti spune?eu sunt in acest caz.Multumesc

Genny 17 noiembrie 2011 la 10:23  

Mihail - al cărui nume înseamnă “puterea lui Dumnezeu“ - este cel dintâi din ceata Sfinţilor Arhangheli. El este înfăţişat în iconografie purtând sabie de foc, simbol al puterii sale cereşti şi are menirea de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a-i ajuta pe oameni să biruiască puterea vrăjmaşilor.

Gavriil (Gabriel) - al cărui nume înseamnă “bărbat al lui Dumnezeu“- este Arhanghelul bunelor vestiri, cel care are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele dumnezeieşti, veştile cel bune ale evenimentelor mântuitoare.
În iconografie el poartă în mână ori o floare de crin - simbol al purităţii şi al bucuriei - ori o sferă cu însemnele lui Iisus Hristos. Este un simbol al blândeţei şi bunătăţii. Pentru aceasta a fost ales şi trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria din Nazaret, ca să-i vestească taina cea mare a întrupării Fiului lui Dumnezeu.


PROFIL ASTROLOGIC
Daca te-ai nascut pe 8 noiembrie, ziua Sfintilor Gavrila si Mihail , ai drept zodie Scorpionul si esti guvernat de planetele Pluton , Marte si Saturn.

Esti tentat sa ai o viziune pesimista despre viata , asa ca trebuie , in mod constant , sa te indrepti catre o gandire pozitiva si sa iti aduci in minte ganduri fericite.Incearca sa nu iti tratezi existenta dintr-un punct de vedere cinic si invata sa fii ceva mai echilibrat in traiul de zi cu zi.
Esti extrem de prudent atunci cand este vorba despre bani , ai un mare spirit de initiativa si dai mereu dovada de o atitudine rationala in tot ce intreprinzi.Inaltele tale ambitii se impletesc cu o foarte mare motivare.In concluzie, esti inzestrat cu tot ce trebuie pentru a te bucura de mari realizari in viata.

Orienteaza-te catre o dragoste spirituala , un sine autentic si o constructie solida a destinului tau.

Culorile tale norocoase sunt albastru inchis si negru.

Pietrele tale norocoase sunt lapis lazuli , safirul albastru si ametistul.

Zilele tale norocoase din saptamana sunt miercuri, vineri si sambata.

Numerele tale norocoase si anii tai de rascruce sunt :
8, 17, 26, 35, 44, 53, 62, 71 .

Trimiteți un comentariu


  © Blogger template Foam by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP